Check prijzen & beschikbaarheid

Geel

Geel is een groene gemeente en stad (sinds 1985) in de Belgische provincie Antwerpen. Met ruim 39.000 inwoners wordt de stad aanzien als één van de belangrijkste en grootste gemeenten in de Antwerpse Zuiderkempen. Het stedelijke centrum wordt grotendeels gevormd door de parochies St.-Amands, St.-Dimpna, Holven en Elsum. Daarnaast telt Geel nog acht buitenparochies: Ten Aard, Bel, Winkelomheide, Stelen, Oosterlo, Zammel, Punt en Larum.

Het agrarische centrum van Geel ligt in Ten Aard. Daar treffen we nog veel landbouwbedrijven aan, zoals de Hooibeekhoeve en Wolkenhoeve. De meeste ondernemingen en industriële bedrijven bevinden zich in de omgeving van het Albertkanaal en de autosnelweg E313 in de parochies Punt, Stelen en Winkelomheide. Daarnaast staat de stad garant voor een erg uitgebreid en kwalitatief onderwijsaanbod met Thomas More als uithangbord. Het stadscentrum met de vele terrasjes rondom het marktplein oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op al wie van nabij kennis wil maken met de spreekwoordelijke gezelligheid. Die gezelligheid vindt u ook in de Geelse winkelstraten met een uitgebreid en gevarieerd winkelaanbod en vlot te bereiken centrumparkings.

Wereldwijd staat Geel bekend om zijn gezinsverpleging waarbij psychiatrische patiënten worden opgevangen in de warmte van een gastgezin. Aan de oorsprong hiervan ligt de legende van Dimpna, de Ierse koningsdochter die door haar vader in een vlaag van waanzin vermoord werd. Geel herdenkt deze legende om de vijf jaar en brengt dan hulde aan zijn patroonheilige tijdens de Dimpnadagen. Meer dan tweeduizend figuranten uit de twaalf Geelse parochies beelden tijdens een ommegang legendarische taferelen uit die zich volgens de overlevering ooit in Geel hebben afgespeeld.

Boek hier uw kamer